Costa Rica

Det lilla landet med de stora upplevelserna

Att välja en eller två anledningar till att man ska resa hit är omöjligt. Det finns så många.
Det bästa är helt enkelt att och hitta sitt eget ”varför” när man väl kommit fram.

 

Pura Vida!

Det är här man lär sig leva Pura Vida. Ett liv utan stress och bekymmer.
Begreppet Pura Vida används till mycket.  Bli inte förvånad när du hör människor på gatan säga ”Pura Vida” till varandra i stället för ”Buenos Dias” eller ”Vi ses”.  När man ska säga för ”Ingen fara” till en ursäkt använder man också detta begrepp.

Med ett unikt läge mellan två världshav är Costa Rica ett fredligt och välmående land.
Rikt på så mycket som behöver underhållas och bevaras för att fortsätta frodas och de gör ett väldigt fint arbete med det. De är en föregångare när det gäller ekoturism. 25% av landet är helt skyddat.
Landet drivs till stor del av fossilfri och förnyelsebar energi och engångsplast är på väg att bli helt förbjudet. Man är noga med att bevara allt det autentiska och man ser hela tiden till lokala samhällens, människor, djur och naturs välmående.

 

Upplev

Golfrundor, choklad- och kaffeprovningar, matlagningskurser, snorkling och dykning.
Möjligheterna är många i detta land, lika litet som Svealand.

Men främst reser man ändå hit för alla nationalparker, stränder, för att uppleva tusentals djur- och växtarter och för att möta gästfria och glada människor.
En rundresa är på sin plats för att få med sig så mycket som möjligt hem i bagaget.

 

Ett mindre Amazonas

En djungel som är helt intakt och klassas som nationalpark. Costa Ricas ”Amazonas” når man endast via båt eller mindre propellerplan.  Här glider man sakta fram på floden som kantas av mangroveträsk och regnskog. Mängder av olika slags fåglar, fiskar och däggdjur går att upptäcka på nära håll.
Den gröna jättesköldpaddan håller mestadels till här och under sommarmånaderna kommer de upp på stranden för att lägga sina ägg. Numera är den inte utrotningshotad tack vare en fantastisk insats för att bevara den.


Corcovado

Mer än hälften av Costa Ricas djurarter går att hitta i Corcovado, som anses vara Costa Ricas bästa nationalpark. Här råder en otrolig biologisk mångfald, uppmärksammad av National Geographic ett flertal gånger. Tapirer, olika arter av apor, jaguarer, havslädersköldpadda, två sorters sengångare, uttrar, valar och delfiner är bara några få exempel. För att inte tala om de 220 olika fjärilsarter som flyger omkring. 


Vulkan och äventyr

Arenal är en konformad vulkan som sträcker sig 1633 meter över havet. Kratern är 140 meter djup och nere vid foten ligger en liten stad som heter La Fortuna.  Bo här eller i närheten för att hinna med vandring, ziplining, bada i källor, prova forsränning och ta spabehandlingar.


Molnskog

En bit bort från La Fortuna med bil och båt hittar man mystik och härlig stämning. Molnskog finns bara på 0,4% av jordens yta. Det är en speciell typ av skog som är molnig och dimmig med mycket mossa på träden. Magiskt, sagolikt och 100% luftfuktighet. Molnen är alltid där och släpper fukt direkt på träden.
Dofta på orkidéer. Här finns det 450 olika arter! Utöver det hittar man över 100 olika arters djur och 400 fågelarter.
Den mest kända nationalparken som har molnskog heter Monteverde. Vandra på hängbroar över trädkronorna och bli hänförd.


Ut till kusten för att hitta ditt center

En liten by på Nicoya-halvön har länge varit dit alla svenskar vill åka för just surf och strand. Det är inte konstigt för Santa Teresa har en av de vackraste surfstränderna i landet.

Men både Stilla Havskusten och Karibiska sidan bjuder på vackra och härliga stränder.
Sätt dig på yogamattan, ställ dig på surfbrädan, hoppa upp på hästryggen eller vandra längs med vattenbrynet. Oavsett vilka av dessa övningar du ger dig in på så utlovas inre frid och nya vänskapsband.


Manuel Antonio

Det här är en välkänd plats där man bor i en nationalpark omgiven av fantastiska paradisstränder.
Vanligtvis är det ganska höga vågor längs Stilla Havskusten, men här nere hittar man lugnare stränder och vackert, turkost hav.
Här sträcker sig regnskogen ner till sanden och ute i vattnet fortsätter nationalparken.
Det här är platsen för den som vill ha lite både och utan att förflytta sig alltför långa sträckor.


Hur man bor

Inne i nationalparkerna brukar bara finnas några få enkla boenden eftersom man inte får lov att bygga där. Det kan passa bättre att i stället göra endags-eller tvådagars utflykter dit. Landet har många fantastiska små boutiquehotell och vackra, privata villor att erbjuda. Både strandnära och inne i landet.
De allra flesta med ett väl genomarbetat hållbarhetskoncept som gör att man som gäst känner sig både trygg och omhändertagen samtidigt som personalen, omgivningarna och naturens resurser bevaras och även återbyggs.
Några större All Inclusive-resort finns, men dessa kan lätt bortprioriteras mot mer autentiska och stilfulla hotellupplevelser.


Ta sig dit

Costa Rica har två flygplatser. En i San José och en som heter Liberia och ligger uppe på Nicoya-halvön. Det går att flyga från till båda med endast en mellanlandning i Europa.
Man kan även flyga via USA, om man skulle önska göra en kombination med till exempel New York.

Bästa tiden att åka

Man kan mycket väl resa till Costa Rica hela året. Säsongerna delas upp i den torra, som är december till april, och den gröna perioden när det regnar mer. Men om man bara står ut med lite regn emellanåt, vilket räknas som lågsäsong har man alla möjligheter till att slippa trängas och komma åt bättre hotellpriser.

Upplägg

Vissa perioder på året kan det vara trångt vid de mest kända platserna i landet. Sen kan vädret variera något beroende på vilken sida av landet man är på.
Man bör har minst 10 nätter, men gärna 14, för att få en fin kombination av äventyr och strandhäng.
Låt mig skräddarsy er resa som passar ert sällskap bäst.  Oavsett om ni är en barnfamilj som söker både trygga och hisnande naturupplevelser eller riktiga äventyrare som vill maxa adrenalinpåslaget.

Scroll Up